sobota, 6 kwietnia 2013

ZIMOWE JABŁKA I ZIELE ANGIELSKIE.



W tym roku oczekiwanie na wiosnę jest wyjątkowo długie. Padający przez ostatni tydzień śnieg przykrywał świat grubą i senną pierzyną. Dla roślin to nawet lepiej, chronił je przed zbyt zimną, jak dla młodych pączków temperaturą. Ale na mnie śnieg o tej porze roku działa sennie i tylko zwiększa ochotę na owijanie się w koc z parującą filiżanką herbaty w dłoni.  A do herbaty coś dobrego, zapiekane zimowe jabłka. Idealny powód by wygrzebać się z pościeli i pokrzątać w kuchni. Szara reneta, a wraz z nią banany i cytryna. Cienkie plasterki owoców zapiekane w kruchym cieście. Przyprawione zielem angielskim i sokiem oraz skórką z cytryny. Ostatnio często przemycam ziele angielskie do słodkich wypieków. Bardzo lubię. Jego smak i zapach  wyjątkowo pasują do kruchego ciasta. W połączeniu z cytryną ziele angielskie daje świeżość i lekkość zapiekanym owocom. Taki mały wiosenny akcent. Słodko - kwaskowe, energetyczne i bardzo aromatyczne, w sam raz by dodać sił i cierpliwości w tym przeciągającym się oczekiwaniu na ciepły wiatr, poranną rosę, niezapominajki  i  trawniki pełne stokrotek.




JABŁKA I BANANY ZAPIEKANE W KRUCHYM CIEŚCIE

S k ł a d n i k i:
350 g mąki pszennej
170 g zimnego masła
110 g cukru
1/2 łyżeczki świeżo mielonego ziela angielskiego do ciasta
3 - 4 łyżki mleka
skórka otarta z 1 cytryny
szczypta soli

3 duże jabłka - odmiana szara reneta lub inne kwaskowe
2 banany
1/2 łyżeczki świeżo mielonego ziela angielskiego do wymieszania z owocami
1 łyżeczka cynamonu
4 łyżki cukru
sok z 1 cytryny

W y k o n a n i e. Do zapiekania użyłam ceramicznej formy o wymiarach 25cm x 25cm. Najpierw najlepiej sparzyć cytrynę, zetrzeć z niej skórkę a następnie wycisnąć sok. Na stolnicę przesiać mąkę, wsypać cukier, skórkę z cytryny, sól i ziele angielskie, wkroić kawałki masła i posiekać nożem. Do tak przygotowanej mieszanki  należy dodać ok 3 (do połączenia składników) łyżek mleka i szybko zagnieść ciasto, które następnie podzielić na 2 nierówne części. Większy kawałek rozwałkować i wylepić nim dno i brzegi naczynia do zapiekania. Jabłka i banany należy obrać, pokroić w niewielkie plasterki i wymieszać w misce z sokiem z cytryny, cukrem, zielem angielskim i cynamonem. Owocową mieszankę należy wsypać do naczynia i przykryć ciastem rozwałkowanym z mniejszego kawałka. Brzegi ciasta spodniego i wierzchniego należy delikatnie skleić ze sobą. Piekarnik nagrzać do 180°C i piec ok 45 - 50 minut.



1 komentarz:

  1. Choć już jest ciepło, to przez Twój post nie mogę powstrzymać się od myślenia o zimowych jabłkach w kruchym cieście;]

    OdpowiedzUsuń