poniedziałek, 1 kwietnia 2013

MAKUTRA.



Moje Święta zawsze rozpoczynał dźwięk drewna trącego o kamionkowe rowki. Dla małego dziecka ucieranie sernika było prawie magiczną procedurą. Siadam na podłodze zaplatając nogi wokół makutry. W pomieszczeniach obok Ktoś myje okno i Ktoś zamiata podłogę nucąc piosenki z radia. Ręce powoli odnajdują właściwy rytm. Wiele lat wcześniej w tej samej misie odnalazły go ręce Babci.


Taki prawdziwie domowy sernik z makutry. Z miłości do sera i do świątecznej rodzinnej tradycji. Ma ciepłą miodową barwę dzięki zastosowaniu w części składników samych żółtek i dodatku cukru trzcinowego. Z poziomkowym akcentem. W smaku jest łagodny z delikatnie wyczuwalnym marcepanem i pomarańczą, gęsty i gładki. Środek sernika kryje mnóstwo miękkich ale kruchych połówek migdałów.

SERNIK MARCEPANOWY Z WODĄ Z KWIATÓW POMARAŃCZY I  BLANSZOWANYMI MIGDAŁAMI

K r u c h e   c i a s t o   m i g d a ł o w e:
200 g mąki orkiszowej
100 g migdałów w płatkach lekko rozgniecionych tłuczkiem
130 g zimnego masła
100 g cukru
2 żółtka
2 łyżki cukru waniliowego
1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy
szczypta soli

M a s a   s e r o w a:
1,25 kg pełnotłustego sera białego trzykrotnie zmielonego
200 g marcepanu
180 g migdałów
130 g masła
120 g drobnego białego cukru
100 g cukru trzcinowego
5 całych jaj
5 żółtek
3 łyżki wody z kwiatów pomarańczy
1 mała pomarańcza
1 łyżka skrobi kukurydzianej
szczypta soli 

M i g d a ł y. Migdały należy zblanszować, obrać ze skórek, zalać sokiem wyciśniętym z 1 pomarańczy i odstawić na parę godzin, żeby skruszały i delikatnie naszły sokiem. Następnie odłożyć ok 35 migdałów do dekoracji a resztę połamać na połówki. Pozostawić  sok z miąższem do masy serowej (u mnie wyszło ok 2 łyżek soku).
K r u c h e   c i a s t o. Formę o wymiarach 25cm x 38cm wysmarować masłem i spód wykleić papierem do pieczenia. Na stolnicę przesiać mąkę, dosypać migdałów, szczyptę soli i oba rodzaje cukru, wkroić niewielkie kawałki masła, dodać żółtka i wodę z kwiatów pomarańczy. Składniki posiekać dokładnie nożem i następnie szybko zagnieść ciasto. Cienką warstwą ciasta należy wylepić dno i brzegi formy i następnie schować do lodówki na ok godzinę. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C i piec kruche ciasto przez ok 15 minut.
M a s a   s e r o w a. W makutrze umieścić marcepan pokrojony na drobniejsze kawałki oraz oba rodzaje cukru. Ucierać do momentu połączenia się składników. Na tym etapie cukier nadal jest w postaci kryształków. Następnie wrzucić do misy kawałki masła, utrzeć i po kolei dodawać najpierw po 1 żółtku, a potem po 1 jajku nie przestając ucierać. Kiedy masa uzyska jednolitą konsystencję i przestanie być słyszane chrzęszczenie cukru należy dodawać porcjami ser ze szczyptą soli. Do utartego sera dolać wody z kwiatów pomarańczy, soku pozostałego po moczeniu migdałów, dodać łyżkę skrobi kukurydzianej i znów ucierać do osiągnięcia idealnie gładkiej masy. Na sam koniec wrzucić połówki migdałów i zamieszać. Masę wylać na lekko podpieczony spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C. Po ok 10 min zmniejszyć temperaturę do 140°C. Sernik będzie upieczony po ok 60 - 65 minutach, ja trzymałam go ok 10 min dłużej, żeby się lekko przyrumienił. Pozostawić w piekarniku do wystudzenia a potem przetrzymywać w chłodnym miejscu.


  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz