wtorek, 9 kwietnia 2013

TARTA, KTÓRA STAŁA SIĘ TORTEM.


Zdjęcie wykonane przez K.

Na okrągłą rocznicę urodzin dla Tego, który słone przedkłada nad słodkie. Na imprezowym stole były jeszcze dwa wspaniałe torty naleśnikowe. Także na słono;].
Przepis na spód do tarty został znaleziony parę lat temu w jednej z gazet kulinarnych. Wersja, którą tutaj przedstawiam jest trochę zmodyfikowana. To ciasto jest bardzo dobre nie tylko do wytrawnych tart. Ma neutralny smak i zachowuje swoją kruchość nawet przy rzadszym farszu.

TORT - TARTA SZPINAKOWA Z SUSZONYMI POMIDORAMI

K r u c h y   s p ó d: 
100 g pokrojonej w kostkę margaryny
1 1/2 szklanki mąki orkiszowej
1 jajko
1 łyżka śmietany 


F a r s z:
1 cebula posiekana w drobną kosteczkę
masło do smażenia
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
450 g mrożonego szpinaku
gałka muszkatołowa
posiekana natka pietruszki
posiekany szczypiorek
sól i pieprz do smaku
200 g sera typu feta 
200 ml śmietanki 30%
5 jajek
100 g startego sera żółtego   
ok 6 - 7 suszonych pomidorów pokrojonych w maleńkie kawałki

K r u c h y   s p ó d. Użyłam formy do tarty o średnicy  28 cm. Na stolnicę wyłożyć wszystkie składniki i posiekać. Następnie należy szybko zagnieść ciasto, rozwałkować i wyłożyć na formę do tarty. Wylepioną formę najlepiej odstawić do schłodzenia na ok 3 godziny. Piec w temperaturze 180°C przez 10 - 15 minut.
F a r s z. Na patelni poddusić cebulkę z czosnkiem i szczypiorkiem na maśle. Następnie dodać mrożony szpinak i dusić na patelni z przyprawami: solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Pod koniec duszenia dodać pietruszkę. Patelnię zestawić z gazu i wkruszyć na przestudzony szpinak fetę. W misce rozmieszać jajka ze śmietanką, następnie dodać ser żółty, pokrojone suszone pomidory i doprawić do smaku. Powstałym sosem należy zalać szpinak, wymieszać i wyłożyć na kruchy spód. Zapiekać przez ok 40 - 45  minut w temperaturze 180°C.

2 komentarze:

  1. Naleśnikowe torty były tylko dobre, a tarta nie tylko dobra, ale i przeładna!:P

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak to "tylko" dobre? Przecież liczy się wnętrze, najważniejszy jest smak!;]

    OdpowiedzUsuń