niedziela, 6 października 2013

CZEKOLADA.


Noc. Kostka sera. Gorzka czekolada. Dwie mini tortownice i jak się okazuje cztery foremki na kruche babeczki - bo tak się rozrosła ta kostka sera od dodatków. Miało być intensywnie w smaku i bardzo kremowo. Było! Takie skoncentrowane małe Co Nieco, niezwykle wyraziste i z ulubionymi przyprawami. Jedna mała tortownica wypełniona bardzo czekoladowym sernikiem została w domu, a drugą wrzuciłam rano do torby i zabrałam do pociągu. W torbie obok metalowej formy leżało coś jeszcze, mały pojemnik z ciągle ciepłym, świeżo zrobionym  karmelem z dodatkiem różowej soli himalajskiej. Solna ekstrawagancja kupiona na targu, ale jak się oprzeć temu delikatnie różowemu kolorowi. Chojnie oblany, cudownie podkreślającym smak czekolady karmelem, sernik o średnicy 12 cm podzielony na kilka kawałków - oberwało mi się, że zdecydowanie za mało. Polecam wszystkim czekoholikom.


CZEKOLADOWY SERNIK Z POLEWĄ KARMELOWĄ

C i a s t o:
100 g mąki pszennej
50 g cukru trzcinowego
50 g zimnego masła
1 czubata łyżeczka kakao
1 czubata łyżka śmietany
szczypta soli

M a s a   s e r o w a: 
300 g sera białego śmietankowego
100 gorzkiej czekolady (65-70%)
80 g drobnego cukru trzcinowego
2 jajka
1 czubata łyżka kakao
1 czubata (właściwie kopiasta) łyżka masła
1 czubata łyżeczka skrobi kukurydzianej
3/4 - 1 płaska łyżeczka suszonej kandyzowanej skórki pomarańczowej
1/2 płaskiej łyżeczki ziela angielskiego

K a r m e l (klik)

W y k o n a n i e. Tortownice należy wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, a foremki na tartaletki wysmarować masłem. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier, szczyptę soli i pokrojone w plasterki masło i posiekać nożem. Następnie należy dodać łyżkę śmietany i ponownie posiekać nożem. Ciasto należy szybko zagnieść i rozwałkować, wylepić nim formy, nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec przez ok. 15 minut. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i pozostawić, żeby trochę przestygła (co jakiś czas mieszając). W międzyczasie zmiksować jajka z cukrem. Następnie dodać ser, szczyptę soli, masło, kakao i zmiksować do połączenia składników. Na koniec miksując wlewać cienką strużką roztopioną czekoladę, następnie wsypać przyprawy oraz łyżeczkę skrobi kukurydzianej i zmiksować na najniższych obrotach aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę serową należy wylać na podpieczone kruche spody i piec w 160°C przez ok. 40-50 minut. Chłodzić przez noc w lodówce, następnie pokroić na kawałki i polać karmelem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz