Zdjęcie wykonane przez K.
|
Na okrągłą rocznicę urodzin dla Tego, który słone przedkłada nad słodkie. Na imprezowym stole były jeszcze dwa wspaniałe torty naleśnikowe. Także na słono;].
Przepis na spód do tarty został znaleziony parę lat temu w jednej z gazet kulinarnych. Wersja, którą tutaj przedstawiam jest trochę zmodyfikowana. To ciasto jest bardzo dobre nie tylko do wytrawnych tart. Ma neutralny smak i zachowuje swoją kruchość nawet przy rzadszym farszu.
TORT - TARTA SZPINAKOWA Z SUSZONYMI POMIDORAMI
K r u c h y s p ó d:
100 g pokrojonej w kostkę margaryny
1 1/2 szklanki mąki orkiszowej
1 jajko
1 łyżka śmietany
F a r s z:
1 cebula posiekana w drobną kosteczkę
masło do smażenia
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
450 g mrożonego szpinaku
gałka muszkatołowa
posiekana natka pietruszki
posiekany szczypiorek
sól i pieprz do smaku
200 g sera typu feta
200 ml śmietanki 30%
5 jajek
100 g startego sera żółtego
ok 6 - 7 suszonych pomidorów pokrojonych w maleńkie kawałki
K r u c h y s p ó d. Użyłam formy do tarty o średnicy 28 cm. Na stolnicę wyłożyć wszystkie składniki i posiekać. Następnie należy szybko zagnieść ciasto, rozwałkować i wyłożyć na formę do tarty. Wylepioną formę najlepiej odstawić do schłodzenia na ok 3 godziny. Piec w temperaturze 180°C
przez 10 - 15 minut.
F a r s z. Na patelni poddusić cebulkę z czosnkiem i szczypiorkiem na maśle. Następnie dodać mrożony szpinak i dusić na patelni z przyprawami: solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Pod koniec duszenia dodać pietruszkę. Patelnię zestawić z gazu i wkruszyć na przestudzony szpinak fetę. W misce rozmieszać jajka ze śmietanką, następnie dodać ser żółty, pokrojone suszone pomidory i doprawić do smaku. Powstałym sosem należy zalać szpinak, wymieszać i wyłożyć na kruchy spód. Zapiekać
przez ok 40 - 45 minut w temperaturze 180°C.
Naleśnikowe torty były tylko dobre, a tarta nie tylko dobra, ale i przeładna!:P
OdpowiedzUsuńJak to "tylko" dobre? Przecież liczy się wnętrze, najważniejszy jest smak!;]
OdpowiedzUsuń